Sevilla top 10

Sevilla top 10 / flamenco

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

Real Alcázar

Plaza de Espana

Santa Cruz

eten & drinken

flamenco

bezienswaardigheden

kathedraal

winkelen

Itálica

musea

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: Sevilla voordeelkaarten
 
TIP: fietstochten in Sevilla
 
meer handige Sevilla tips

SEVILLA TIP 5: FLAMENCO

Wat is flamenco?

Waar wij denken aan de typische geluiden van castagnetten en het passievolle dansen van elegante dames in mooie meebewegend jurken is het eigenlijk zoveel meer. In eerste is Flamenco muziek. Iedereen kent het wel. Opzwepende muziek waar de energie vanaf spat. De muziek kent zijn herkomst dan ook in Zuid Spanje. Het is een echte Spaanse cultuur sinds het midden van de negentiende eeuw. Het leuke dat de muziek leeft en ontwikkeld. Elke generatie voegt weer nieuwe elementen toe.

De geschiedenis van flamenco
Waar de geschiedenis van de flamenco precies begonnen is, is niet te traceren. Het is een cultuur die lange tijd mondeling werd doorgegeven. Toch zijn er invloeden uit de geschiedenis die wel terug te leiden zijn. Zo zijn er historische gebeurtenissen die terug te vinden zijn in deze ultieme Spaanse cultuurvorm. Het samenspel tussen de culturen die zich in deze regio hebben gemanifesteerd is zeer bepalend geweest voor de flamenco zoals de die nu kennen. Zo zijn Arabische klanken die terug te leiden zijn uit de tijd van de Moren. Maar ook de Fenicische, Keltische, Gotische, Byzantijnse, Sefardische, katholiek christelijke- en zigeunerculturen hebben zich geworteld in de muziek.

De Feniciërs worden beschouwd als de bakermat van de Flamenco. Deze bevolkingsgroep bewoonde al sinds 1100 voor Christus de havenstad Cádiz. Daarmee is dit de oudste stad van Europa die altijd bewoond is geweest. Zo zijn de typische kringdansen te herleiden tot dansvormen die ook de Feniciërs bezigden. Ook Griekse invloeden zijn terug te vinden in bijvoorbeeld de lichaamshoudingen. Op afbeeldingen op oud Grieks aardewerk zijn hier voorbeelden van te vinden, evenals de voorlopers van castagnetten.

Na de Grieken kwamen ook de Romeinen hier voor. Bekend is dat de Romeinen de liederen van Gadez, zoals zij de havenstad Cádiz noemden, roemden. Evenals de vrouwen die dansten op het ritme dat werd bepaald door crotales, een bronzen slagwerk en ook door handgeklap. Elementen die we nog altijd terugzien in de flamenco zoals dat nu is.

Het eerste bekende conservatorium in de wereld hebben we te danken aan de Ziryâb. Ook evolueerde de flamencogitaar voort uit de Perzische Luit die zij introduceerden in deze regio. Deze bevolkingsgroep was heel bepalend voor de Flamenco. Zij waren naast de muzikale input ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de emotionele lading die de muziek kreeg.
Ook de zigeuners hebben een grote invloed gehad op de Flamenco. Dat is iets wat tot op de dag van vandaag nog goed te zien is. Zowel de zigeunercultuur als die van de Flamenco zijn nog springlevend en het is dan ook niet moeilijk om te zien dat beide muziekstromingen gelijkenissen tonen en duidelijk eerder met elkaar in aanraking zijn geweest.
Een eeuwenlang proces is voorafgegaan aan de totstandkoming van Flamenco zoals we dat nu kennen. Het is eigenlijk één van de meest multiculturele muziekstromingen die zich hebben ontwikkeld in de Europese rijke cultuur. Een mooi voorbeeld van hoe al die culturele invloeden ook een goede uitwerking hebben.

Flamenco in Sevilla
Als stad gevestigd in de bakermat van de Flamenco mag het duidelijk zijn dat deze muziekstroming ook in Sevilla een prominente rol inneemt. Dit manifesteert zich onder meer in het Museo del Baile Flamenco. Dit museum is gevestigd in het centrum van Sevilla en werd opgericht door de bekende flamencodanseres Cristina Hoyos. Hier kom je van alles te weten over de geschiedenis van deze muziek- en danscultuur. Ook is het mogelijk om hier workshops te volgen zodat je kunt kennis maken met de grondbeginselen van de flamenco. Ook worden hier regelmatig voorstellingen gegeven.
Naast Museo del Baile Flamenco zijn er in Sevilla nog meer plaatsen waaruit blijkt dat flamenco een prominente rol heeft in de stad. Op verschillende plekken in Sevilla worden shows gegeven.

Woon een flamencoshow bij
Je hebt nu voldoende gelezen over Flamenco, maar als je naar Sevilla gaat dan wil je flamenco natuurlijk zien, horen en voelen. Dat kan gegarandeerd op plekken waar ze zogenaamde flamencoshows geven. Deze voorstellingen duren één tot anderhalf uur en bieden je een mooie indruk van de flamenco muziek en tradities. Flamenco kent veel stijlen. Bij Tablao Flamenco Los Gallos kun je tijdens een anderhalf uur durende geweldige show kennis maken met een selectie uit de volgende flamencostijlen: Alegrías, Bulerías, Soleá, Guajiras, Tientos, Tarantos, Caña, Caracoles, Seguirillas, Bamberas, Farruca, Romance en Cante. Tablao Flamenco Los Gallos gebruikt maar liefst tien tot twaalf verschillende artiesten per show. Hiermee behoren deze flamenco-avonden tot de meest uitgebreide die je in heel Spanje mee kunt maken.

Er worden twee shows per avond gegeven: om 20:30 uur en om 22:30 uur. Omdat er sprake is van een vrij kleine zaal (dit creëert een intieme sfeer) is er vrij weinig plek per show. Vooraf reserveren is daarom eigenlijk een must. Dat kan via deze site.


 

Sevilla bezienswaardigheden Sevilla voor beginners Sevilla in één dag bijzondere plaatsen in Sevilla Sevilla tips