Sevilla top 10

Sevilla top 10 / Itálica

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

Real Alcázar

Plaza de Espana

Santa Cruz

eten & drinken

flamenco

bezienswaardigheden

kathedraal

winkelen

Itálica

musea

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: Sevilla voordeelkaarten
 
TIP: fietstochten in Sevilla
 
meer handige Sevilla tips

SEVILLA TIP 9: ITALICA

Net buiten Sevilla kun je de oude Romeinse Nederzetting Itálica bezoeken. Deze Romeinse stad werd gesticht in 206 voor Christus en is daarmee de eerste Romeinse stad op het Iberisch schiereiland. Er zijn een aantal mooie sporen blootgelegd bij de opgravingen zoals resten van een amfitheater en veel mozaďeken. Om een beeld te krijgen van deze oude Romeinse stad hebben we hier wat van de bezienswaardigheden op deze pagina gezet.

Geschiedenis
De geschiedenis van de stad Itálica begint in 206 voor Christus wanneer de Romeinse generaal Scipio Africanus de stad sticht. Tijdens de Romeinse Keizertijd, zoals de periode va het Romeinse Keizerrijk ook wel wordt genoemd, was deze stad een belangrijke vesting van het keizerrijk en maakte de stad een grote periode van bloei mee. De wat later nabijgelegen gestichte stad Hispalis, zoals de Romeinen Sevilla noemden, werd wel belangrijker vanwege zijn gunstigere ligging, maar Itálica bleef op het vak van cultuur een belangrijke stad waar dus ook veel te doen was. Het grote bewijs van deze culturele importantie is het Amfitheater. Dit was het derde grootste amfitheater van het Keizerrijk. In totaal konden 25.000 bezoekers in het amfitheater. Dat geeft ook wel aan dat de faciliteit van dit amfitheater een grote regio diende. Want in Itálica woonden naar schatting zo’n 8000 mensen. Tot het jaar 300 is deze stad een belangrijk cultureel centrum geweest voor de regio.

In het jaar 300 hield het op met deze bloeiende stad. Waarschijnlijk had dit te maken met de rivier Guadalquivir die waarschijnlijk zijn loop verlegde waardoor de ligging van de stad volledig misplaatst werd. Al gauw was deze stad daardoor verlaten waardoor de stad veranderde in ruďnes. Ruďnes die door de eeuwen heen altijd gekend waren bij de lokale bevolking. Het bewijs hiervan is het lied ‘Canción de las ruinas de Itálica’ dat werd bezongen door de zanger Rodrigo Caro die leefde van 1573 tot 1647. Hierin worden de ruďnes van de stad die in een verdord landschap liggen bezongen, terwijl het ooit de bloeiende stad Itálica was waar werd geleefd.
Een lied met een zwanenzang waaruit nog maar eens blijkt hoe groot de legende van Itálica was.

Een ander interessant feit is dat de stad de geboorteplaats is van twee latere keizers. Zowel keizer Trajanus als zijn opvolger Hadrianus zijn geboren in Itálica. Van deze laatste keizer is bekend dat de wijk Triana in Sevilla naar hem vernoemd is.

Wat kun je nu zien?
De restanten van Itálica zijn goed bewaard gebleven. Waardoor er een aantal interessante bezienswaardigheden zijn. De belangrijkste is het amfitheater die tot wel 25.000 toeschouwers kon faciliteren alwaar men kon genieten van gladiatoren- en dierengevechten. Ook werden er zeeslagen nagespeeld.

Naast het amfitheater zijn er ook fantastisch complete mozaďekvloeren tijdens opgravingen onder het zand vandaag gekomen het dorre klimaat heeft ervoor gezorgd dat de vergankelijkheid van de later verlaten stad op een bepaald moment is vertraagd. De best bewaarde mozaďeken zijn te vinden bij het huis van Neptunos, waar ook de thermen zijn gesitueerd, en het huis van Hilas. Deze laatstgenoemde villa bevat de meeste oorspronkelijke geometrische mozaďeken. Een ware lust voor het oog. Ook de inlegwerken in het huis van Planetario zijn uniek. Hier zijn afbeeldingen van planeten te bewonderen. Deze vertegenwoordigden de namen van de dagen van de week in de Romeinse kalender.
Itálica is één van de best bewaarde ruďnesteden uit de Romeinse tijd. Alle details op de site zijn naast het amfitheater en de mozaďeken de moeite van het bezichtigen waard.

Openingstijden
de site is in de periode van 1 januari tot 31 maart en van 16 september tot 31 december van dinsdag tot zaterdag geopend tussen 9.00 uur en 17.30 op zon- en feestdagen is Itálica te bezoeken tussen 9.00 uur en 15.30 uur.

Van 1 april tot 15 september is de site van dinsdag tot en met zaterdag geopend tussen 9.00 uur en 19.30 uur.

Op zon- en feestdagen is de site open tussen 9.00 uur en 15.30 uur. Ook in deze periode is de locatie gesloten op maandag.

De site is voor inwoners van de Europese Unie gratis te bezoeken. Andere bezoekers betalen een toegangsprijs van € 1,50 (2017).

Zo kom je er
Wanneer je Itálica wilt bezoeken kan dit ofwel met de auto of met de bus.

Auto
Via de ringweg SE-30 richting Mérida, dan op de A-66 en links aanhouden richting A-49 Huelva, A-66 Mérida.
Volg de Ruta de la Plata en neem uiteindelijk de afslag Santiponce, Itálica.
In Santiponce zijn er borden die je kunt volgen en je naar Itálica brengen

Bus
Een aantal lijnen vertrekken vanuit Sevilla richting Itálica. De lijnen C1, C2, C3, C4 en 43 vertrekken vanuit Plaza de Amas richting Itálica.

 

Sevilla bezienswaardigheden Sevilla voor beginners Sevilla in één dag bijzondere plaatsen in Sevilla Sevilla tips