Op onze pagina over Santa Cruz hebben we al een beetje aandacht besteed aan de Kathedraal van Sevilla, maar over deze kathedraal is natuurlijk veel meer te vertellen. Deze enorme kathedraal is één van de grote bezienswaardigheden in de oude Joodse wijk en zelfs in Sevilla. Samen met het Real Alcázar is dit voor veel mensen de belangrijkste reden om een citytrip naar Sevilla te maken.
De kerk heeft dan ook een hoop interessante bezienswaardigheden en een bewogen geschiedenis. Kortom, genoeg om eens wat dieper op in te duiken.
De geboorte van de Kathedraal van Sevilla begint eigenlijk al lang voor haar totstandkoming. Het was in het jaar 1248 dat tijdens de reqonquista na een eeuwenlange overheersing de Moren uit Sevilla werden verdreven. Inmiddels stonden in de stad her en der Moskeeën.
Eerst werd Aljama-moskee in gebruik genomen door de heroveraars. Het waren die nieuwe Christelijke heersers onder leiding van Ferdinand III die al in 1248 de functie van Moskee van het gebouw dat er toen stond hebben ontdaan. Uiteindelijk werd besloten dat de Moskee werd afgebroken en plaats moest maken voor een nieuw religieus bouwwerk dat meer paste bij de nieuwe Katholieke heersers. Aan het begin van de vijftiende eeuw in 1403 begon men met de afbraak. Bijna de gehele moskee moest het daarbij ontgelden. Twee delen die onder de moskee vielen bleven echter gespaard. Het gaat hier om de Giralda toren en de ‘Patio de los Naranjos’, ook wel bekend als de ‘sinasappelhof’. Het afbreken en de bouw van de ‘Catedral de Santa María de la Sede’ nam in totaal meer dan 100 jaren in beslag. Het was in het jaar 1506 dat de kathedraal werd ingewijd.
Na de inwijding werden er nog wel wijzigingen aangebracht aan het bouwwerk. Zo heeft de renaissance ervoor gezorgd dat er in de zestiende eeuw nog een aantal ruimten werden aangebouwd in de renaissancestijl. Voorbeelden hiervan zijn de koninklijke kapel, de sacristie en de kapittelzaal.
In de zeventiende eeuw werd westelijke vleugel van de ‘Patio de los Naranjos’ door de ‘Iglesia del Sagrario’ vervangen. De laatste grote aanpassingen dateren uit de negentiende eeuw toen de grote kenmerkende portalen werden toegevoegd aan het bouwwerk.
Het is duidelijk dat de geschiedenis ervoor heeft gezorgd dat de bouwwerken op de locatie nog weleens van functie zijn gewisseld of totaal gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw met een andere invulling. Als je naar de locatie kijkt kun je zelfs stellen dat totstandkoming van de huidige Kathedraal een veel langere aanloop had dan het jaar 1248 wanneer de functie van de moskee komt te vervallen.
Bij zulke grote bouwwerken is het altijd leuk om eens wat feiten en cijfers erbij te halen. Ook voor deze kathedraal is dat niet anders.
3
Het eerste getal dat we onder de aandacht willen brengen is drie. De Kathedraal is namelijk nummer drie van de wereld wanneer wee kijken naar de grootte. De Sint Pieters Basiliek in Vaticaanstad en de Saint Paul Catedral in London zijn groter. Als we de maatstaf leggen met als criterium het grootste Gotische gebouw, dan staat de Kathedraal zelfs op één.
103
Het getal 103 heeft te maken met het aantal jaren dat nodig was om de moskee af te breken en de Kathedraal te bouwen. De afbraak van de moskee begon in 1403 en de inwijding was in 1506.
Afmetingen
Hoe enorm groot de Kathedraal is, zie je aan de afmetingen. Het laagste getal binnen de afmetingen is 43. Dit getal staat voor de maximale hoogte van de ‘Catedral de Santa María de la Sede’. Het hoogste punt bevindt zicht op 43 meter. Een ander getal is 83. Dit getal staat voor het aantal meters op het breedste punt van het kerkgebouw. Tot slot is er ook nog eens de lengte van 127 meter. Indrukwekkende getallen die allemaal gemeten zijn vanuit de binnenzijde van het bouwwerk.
1987
Dit is een belangrijk jaar voor de beschermde status van de Kathedraal. In 1987 werd het bouwwerk namelijk als officieel cultureel erfgoed en op de lijst van UNESCO geplaatst.
45
In totaal 45 houtsneden zijn gemaakt om een overzicht te geven over het leven van Christus. Deze beeltenissen zijn te vinden in de grote kapel.
De lijst met bezienswaardigheden in een dergelijk groot bouwwerk is langer dan je waarschijnlijk aan tijd hebt om het bouwwerk te bezoeken. Wij geven er hier een aantal waarvan wij denken die je die zeker zou moeten bezichtigen tijdens je bezoek aan de kathedraal.
Puerta de San Cristobal
Aan de zuidelijke zijde van de Kathedraal vind je deze fraai vormgegeven toegangspoort tot het bouwwerk. Je wordt verwend met een prachtig Gotisch aanzicht en kans is aanwezig dat je je enigszins nietig zult voelen wanneer je langs deze enorme doorgang de Kathedraal betreedt.
Retablo Mayor
De Retablo Mayor is aan de binnenzijde van de kathedraal de meest in het oog springende trekpleister. Het kostte de Vlaamse ambachtsman Peter Dancart 44 jaar om dit indrukwekkende altaarstuk te maken. In totaal zijn 36 reliëfpanelen die allen gebeurtenissen uit het oude testament vertellen. Het is ook het grootste altaarstuk ter wereld. Voor de altaar muur zit de patroonheilige van deze Kathedraal. Dit is een gouden beeld van Santa Maria de la Sede.
Grafzerk van Columbus
De bekendste stoffelijke resten die hier te vinden zijn liggen in het praalgraf ter ere van Columbus. In 1898 zouden zijn stoffelijke resten hier zijn bijgezet. De sarcofaag wordt gedragen door vier beeltenissen. Deze vertegenwoordigen de vier koninkrijken Aragón, Castille, León en Navarra.
Patio de los Naranjos
Dit is één van de twee oude delen die nog deel uitmaakten van de moskee. Deze patio wordt gekenmerkt door de sinaasappelbomen die hier staan. In voorjaar geven de bloesems een fijne en opvallende geur. Natuurlijk zijn ze wanneer ze vruchtdragend zijn ook erg aantrekkelijk. Ook ten tijde van de Moskee was dit een binnenplaats. De fontein in deze patio dateert nog uit de Visigotische tijd.
Giralda toren
Het andere nog originele bouwwerk van de oude Moskee is de Giralda toren. Ten tijde van de Moorse overheersing was dit de minaret van de moskee. Het gebouw is 104 meter hoog. Tegenwoordig doet de oude minaret dienst al klokkentoren. Als bezoeker kun je de Giralda toren beklimmen. Je zult denken dat je heel wat treden omhoog moet stappen om beloond te worden met een prachtig uitzicht. Toch is dat niet waar. Er zit geen enkele traptrede in de toren. Er is een grote lange hellende gang aangebracht. Het zal nog steeds een kuitenbijter zijn. De breedte van deze gang is aanzienlijk. Zo kan je er met paard en wagen naar boven.
De bezienswaardigheden op deze pagina vormen slechts een kleine greep van al het moois dat in en rond de Kathedraal te bezichtigen is. De schatkamer en de Koninklijke kapel zijn maar slechts twee voorbeelden van alle andere mooie dingen die hier te bezichtigen zijn.
De kathedraal kan bezocht worden. Dinsdag tot en met zaterdag is de Kathedraal van Sevilla geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Op zondag is de kathedraal te bezoeken tussen 14.30 uur en 18.00 uur. Op maandag gaat het bouwwerk open om 11.00 uur en sluiten de deuren om 15.30 uur.
De gebruikelijke tip om eventuele lange wachtrijen te voorkomen geldt ook in het geval van de Kathedraal van Sevilla. Koop je tickets vooraf online. Zo kun je direct naar binnen. Bovendien kun je dan meteen checken of er geen afwijkende bezoektijden zijn. Tiqets.nl is een betrouwbare leverancier van skip-the-line tickets voor de Kathedraal van Sevilla. Het kan altijd voorkomen dat de gebruikelijke openingstijden niet gelden op het moment dat jij je bezoek had gepland.
RESERVEER ENTREETICKETS VOOR DE KATHEDRAAL